─ LEGAT 1903

Vinarija raspolaže sa 17 hektara vinograda na 390 metara nadmorske visine presađenih sortama Muscat Petit Grain, Viognier, Chardonnay, Pinot Nior i Merlot.

Prva berba je bila 2021. a krajem 2022. godine tržištu su prvi put predstavljena tri sortna bela vina i jedno crveno vino koje izlazi krajem godine.

Planovi

2022. godine započeta je i rekonstrukcija starog podruma iz 1931. godine pretvarajući ga u modernu butique vinariju kapaciteta 70 000 litara, a koji će između ostalog sadržati i mini bioskopsku salu i muzej u kome će biti izložena bogata arhiva i predmeti Venčačke zadruge kao svedoci slavnih vremena koja nas inspirišu i obavezuju u modernoj eri vinarije.

Koncept

Oživljavanjem pionirskog duha Venčačke zadrugarske vinarije i sofisticiranom ugostiteljskom, smeštajnom i relaksacionim ponudom zaokružujemo jedinstven doživljaj vinarije LEGAT 1903 kao destinacije, ali i kao simbola srpskog duha i pravih vrednosti.

Od davnina

Podrum Venčačke zadruge

Podrum kao mesto sakupljanja grožđa i njegove prerade na jednom mestu bila je inicijalno i jedna od najbitnijih i najvažnijih stavki zadruge od osnivanja.

Već tokom prvih godina rada, veliki uspeh vrednih domaćina iznedrio je potrebu za podrumom znatno većeg kapaciteta. 1911. godine doneta je odluka o gradnji savremenog podruma na tri sprata, po nacrtima članova zadruge koji su u tom periodu putovali i donosili znanja i iskustva vodećih evropskih proizvođača.

Na žalost, balkanski i Prvi svetski rat su potpuno obustavili proizvodnju vina i gradnju podruma. Podrum je završen tek 1931, kao jedan od najmodernijh vinskih podruma na Balkanu toga vremena. Imao je stakleni sud armiran betonom, kapaciteta 70.000 litara, po specijalnoj porudžbini izrađen u Francuskoj. U prostorijama je bilo smešteno čak 280 bačvi kapaciteta 5.000 litara i 1.200 bačvi kapaciteta od 50 do 2.000 litara. Najveća je bila bačva od 11.360 litara.

2022. godine je počela rekonstrukcija starog podruma i destilerije koja će, između ostalog, u svom sastavu imati i degustacione sale, dva restorana, hjumidor-kamin salu, spa centar, mini bioskop i muzej posvećen bogatom istorijatu zadruge.