─ LEGAT 1903

Venčačka vinogradarska zadruga, osnovana 1903. godine, sinonim je začetka vinogradarstva i vinarstva u Srbiji.

Na temeljima porodičnih vrednosti i bogate istorije, inspirisana iskustvom predaka, kao kruna nasleđa nastala je vinarija LEGAT 1903 u kojoj se proizvode vrhunska vina prefinjenog ukusa.

─ Vina Legat 1903

Chardonnay

Izrazito voćnog mirisa, Chardonnay poseduje intenzivne arome zrele kruške, žute jabuke i dunje, uz blage arome dima i vanile u pozadini.

Ukus vina Chardonnay poseduje neobično snažni karakter zrelog žutog voća, kremastu teksturu i aromu biskvita, dima, tosta i vanile. Srednjih je kiselina i dugačke voćne završnice u kojoj dominira aroma zrele kruške.

Berba 2021.  | alk. 14% vol | 0,75 l

─ Vina Legat 1903

Viognier

Sjajna berba 2021. iznedrila je ovaj zaista fantastični sortni Viognier koji je u rekordnom roku skrenuo na sebe pažnju domaće vinske javnosti, i to nakon prve berbe. U mirisnim notama ovog vina dominiraju tipične arome zrele breskve, kruške, jabuke, kajsije, kao i arome začinskog bilja i cveća.

Viognier ima intenzivni voćni  ukus, kompleksni, sa aromama belog voća, koje prate fine floralne i začinske note, kao i blage arome dima i tosta (rezultat odležavanja dela vina u barik buradima od francuskog hrasta). Punog tela, snažno, koncentrovano i bogato belo vino, srednjih kiselina, sa finim, mineralnim, blago slanim finišom.

Berba 2021.  | alk. 14% vol  | 0,75 l

─ Vina Legat 1903

Muscat Petit Grain

Suvi Muscat iz berbe 2022. odlikuju prvenstveno arome jabuke, breskve, ogrozda, kao i arome belog cveća i fine, vibrantne kiseline. Vino srednjeg tela, umerenog alkohola i prijatne voćne završnice.

Berba 2022.  | alk. 13,5% vol  | 0,75 l

Decanter

Nagrada

Izuzetno smo ponosni na činjenicu da je naše vino “MUSCAT PETIT GRAIN” (2021. berba) osvojilo srebrnu medalju na DECANTER prestižnom vinskom takmičenju priznatom na svetskom nivou. U pitanju je prva berba ovog vrhunskog vina iz vinarije Legat 1903 koja je realizovana sa obnovljenih zasada vinograda nadasve čuvene venčačke vinogradarske zadruge i na lokalitetu istorijski važnom za srpsko vinarstvo – u centralnom delu Šumadije, pod obroncima Venčaca i Oplenca.

Dato priznanje za nas predstavlja veliku satisfakciju, ali i obavezu da dalje nastavimo da gradimo visok renome vrunskih vina Legat 1903 prefinjenog ukusa, kao krune nasleđa naših predaka, vrednih zadrugara, koji su početkom 20. veka svojim posvećenim radom i inovativnošću doprineli procvatu vinarstva i vinogradarstva u Srbiji.

─ Vina Legat 1903

Pinot Noir

Uskoro.

O vinogradu

Vinarija raspolaže sa 17 hektara vinograda na 390 metara nadmorske visine presađenih sortama Muscat Petit Grain, Viognier, Chardonnay, Pinot Nior i Merlot.