─ VENČAČKO - OPLENAČKO VINOGORJE

Nalazi se u centralnom delu Šumadije, obuhvata obronke Venčaca i Oplenca, kao i istočne obronke Rudnika.

Venčac, kao mikro lokalitet, postaje naročito značajan početkom 20. veka, zahvaljujući osnivanju venčačke zadruge. Vrlo brzo postaje motor razvoja celokupne privrede regiona.

Između ostalih, obuhvata sela: Banja, Lipovac i Brezovac. Kao i ostatak rejona, Šumadija ima umereno kontinentalnu klimu sa toplim i suvim letima, relativno stabilnim i suvim vremenskim prilikama tokom septembra, sa padavinama tokom jeseni i zime i sa čestim prolećnim mrazevima.

Tip zemljišta
peskovita gajnjača, sa malim primesama krečnjaka i šljunka
Zasađene sorte
Viognier, Muscat Petit Grain, Pinot Noir, Chardonnay, Merlot
Pozicija
Istok-jugoistok

Zemljište

Podloga je kamen peščar, dok je zemljište peskovita gajnjača, sa malim primesama krečnjaka i šljunka na pozicijama između 200 i 400 metara nadmorske visine. Ukupne godišnje padavine su oko 600 mm.

Klima

Kao i ostatak rejona, Šumadija ima umereno kontinentalnu klimu sa toplim i suvim letima, relativno stabilnim i suvim vremenskim prilikama tokom septembra, sa padavinama tokom jeseni i zime i sa čestim prolećnim mrazevima.

Sazrevanje

Velika razlika godišnjih temperatura kao i razlika između dnevnih i noćnih temperatura u periodu sazrevanja omogućava potpuno fenolno i tehnološko sazrevanje grožđa uz očuvanje kiselina, nakupljanje dovoljno šećera i zrelost aromatskih materija u pokožici.

Pozicija

Pozicija vinograda između 350 i 400 metara nadmorske visine štiti lozu od mrazeva, s obzirom na to da se hladan vazduh spušta u niže slojeve.

Planina Venčac

U geološkom sastavu planine Venčac prepliću se mermeri u obliku nepravilnih sočiva i promenljive debljine. Najpoznatije ležište nalazi se na severoistočnim padinama, gde se eksploatiše i obrađuje za ukrasni kamen već više decenija.

Kapaciteti

Kapacitet prerade vinarije u novom podrumu je 120.000 litara, dok će maksimalna produkcija, sa punog roda vinograda, biti 8.000 boca.

─ Zemljište

Osobenost terena

Orijentacija vinograda je istok-jugoistok što za posledicu ima odličnu izloženost suncu u većem periodu dana. Pravci vetrova su najčešće zapad i severoistok.

Pozicija vinograda između 350 i 400 metara nadmorske visine štiti lozu od mrazeva, s obzirom na to da se hladan vazduh spušta u niže slojeve, što omogućava rezerve vode ali uz stalni rizik od erozije tla, naročito pri obilnim i naglim padavinama.

Mikro lokalitet odlikuje, takođe, visok rizik od pojave grada.